Skip to main content

Time-lehden artikkelissa amerikan vaikutusvaltaisimmaksi purilaiseksi valittu White Castlen slideri ei enää nauti edelläkävijän mainetta vaikka se sitä alun alkaen oli. White Castlen slideri muutti amerikkalaisten ruokailutottumuksia.

Ensimmäinen pikaruokapurilainen

Vaikka yleensä pikaruuan historiaa ajatellessa tulee miettineeksi McDonald’sin vaikutusta, oli White Castle kuvioissa jo ennen ja mäkkäri vain toisti idean isommassa skaalassa. Ensimmäinen White Castle avattiin 1921 ja pääasiallisena ruokatuotteena oli n. 30 vuotta aiemmin keksitty hampurilainen. Liike perusti nopeasti useampia ravintoloita ollen näin maailman ensimmäinen pikaruokaketju.

Mistä White Castle sai nimensä?

Lihabusinekseen lähteminen oli 1920-luvun bitcoin. Ravintolan perustamisen aikaan prosessoitu liha oli monille kirosana, niinpä White Castlen perustajat halusivat pitää ravintolan koko imagon mahdollisimman puhtaana. Valkoisen värin tuominen nimeen ja sisustukseen korosti tätä puhtautta.

Slideri pidettiin pienenä syystä

Pienen koon takana oli burgerien valmistamien nopeus. Ohuet pihvit paistettiin nopeasti molemmin puolin jotta maku säilyy. Samaa tekniikkaa käyttävät nykyään lähes kaikki pikaruokaravintolat. Puolesta kilosta lihaa saatiin 18 slideria, joten kun tilaat 18 slideria syöt vain puoli kiloa lihaa.

Burgerien kääntäminen unohdettiin

Alun alkaen White Castlessa käännettiin purilaispihvit, mutta se todettiin hitaaksi tavaksi. Niinpä pihvit kypsennettiin höyryllä sipulikeon päällä – josta pihveihin tarttui myös erikseen makua.

Pihvien erikoinen ulkonäkö

30 vuoden jälkeen White Castle ei pitänyt tuotantometodejaan vieläkään tarpeeksi nopeina. 50-luvulla pihvit paistettiin edelleen molemmin puolin, joten niihin päädyttiin tekemään reikiä, jotta pihvit kypsyvät nopeammin eikä niitä tarvitse enää kääntää. Kun pihviin tehtiin reikiä nousi höyry läpi rei’istä ja kun päälle asetti sämpylän, höyry kypsensi pihvin myös puolelta joka ei osu paistolevylle.

Sipulit

Sipulien käyttö on tunnusomaista White Castlelle. Aluksi ravintola käytti raakoja sipuleja, jotka paistettiin kuumalla levyllä. Lopulta niidenkin kanssa päädyttiin nopeampaan ratkaisuun ja käyttämään kuivattua sipulia johon lisättiin uudestaan nestettä.

Hampurilaisten terveellisyyttä todisteltiin “tutkimuksen” avulla

30-luvulla hampurilaisia pidettiin edelleen paholaisen keksintönä johon laitetaan kaikki mahdolliset lihan jämät. Toki näin saatetaan edelleen luulla, mutta noihin aikoihin burgerien syömistä verrattiin arsenikin nauttimiseen. White Castlella tehtiinkin ”tieteellinen tutkimus” burgerien terveellisyydestä.

White Castlen burgereita syömään palkattiin opiskelija 13 viikoksi ja “tutkimuksen” mukaan hän pärjäsi hyvin pelkillä slidereilla ja vedellä. Tosin tuosta opiskelijasta tuli myöhemmin lääkäri joka kuoli sydänongelmiin 54-vuotiaana eikä tarinan mukaan koskenut hampurilaisiin tuon ”tutkimuksen” jälkeen.

Pakastehampurilaisten suurin myyjä

White Castle alkoi kaupitella slidereitaan pakastettuina jo 50-luvulla ja 2014 niiden myynti kattoi 19% koko firman liikevaihdosta. White Castle onkin Yhdysvaltojen suurin pakastehampurilaisten myyjä. Ainut ero ravintoloissa tarjottuihin hampurilaisiin pakasteversioista on suolakurkkujen puuttuminen, niitä kun ei voi mikrottaa.

Lue alkuperäinen artikkeli.

Kuva Paul Sableman