Skip to main content

Kun miettii Tšingis-kaania, yleensä ensimmäisenä ajattelee julmaa tyrannia, joka teurasti useita sivilisaatioita laajentaakseen Mongolian valtakuntaa. National Geographicin EAT: The Story of Food: The History of the Hamburger -dokumentin mukaan hampurilaisen juuret voidaan jäljittää suoraan takaisin Tšingis-kaaniin.

Mongolisoturit olivat koko ajan liikkeellä, joten ruoan hankkiminen oli hankalaa. Näin ollen ratsumiehet pitivät lihaa satulansa alla kuljettaakseen ja pehmittääkseen sitä. Kun he saapuivat Venäjälle, otettiin tekniikka siellä vastaan ja jalostettiin tartariksi. Venäjän kautta tartar päätyi Saksaan, jossa taas alettiin paistaa tartar-pihvejä missäpä muuallakaan kuin Hampurissa. Kun saksalaiset alkoivat muuttaa amerikkaan pääsi Hampurin pihvi vihdoin sämpylän väliin. Joten kun seuraavaksi syöt juustohampurilaista, lähetä lämpimiä ajatuksia myös Tšingis-kaanille!

Lue alkuperäinen artikkeli