Skip to main content

Vaikka hampurilainen saattaa vaikuttaa helpolta valmistaa, eivät kaikki reseptit ole yhtä hyviä. Käytit sitten pannua tai grilliä, täydellinen burgerpihvi vaatii oikean tekniikan.

Näin hampurilaisesi ei tartu grilliin

Puhdista ritilä
Harjaa kuuma grilli puhtaaksi tukevalla teräsharjalla. Kiinni paistuneet jämät lähtevät irti kuumasta grillistä helpommin.

Öljyä
Nappaa grillipihteihin kunnon paperituppo, dippaa se öljyyn ja voitele grilliritilä.

Rakenna pinta
Ensimmäinen kerros öljyä palaa pois, mutta kun jaksat öljytä ritilän useamman kerran, syntyy siihen pinta johon hampurilainen ei tartu. Hyvän pinnan tunnistaa mustasta väristä ja pienestä kiillosta.

Kolme vinkkiä täydelliseen pihviin

Älä alimausta
Pintasuola ei riitä. Nosta jauheliha kulhoon, riko rakenne hellästi käsin ja ripottele joukkoon suola. Yksi teelusikka reilua 600 grammaa lihaa kohti.

Älä vaivaa
Et ole tekemässä leipätaikinaa. Mitä enemmän vaivaat jauhelihaa sen kiinteämmäksi ja kumisemmaksi se muuttuu. Kun olet maustanut lihan, jaa se osiin ja taputtele hellästi pihveiksi.

Älä paina
Käännä purilaiset kerran kun ne ovat saaneet kunnolla väriä. Älä paina niitä vaikka mielesi tekisi. Kun painat burgereita paistamisen yhteydessä puristuu niistä ulos lihasnesteitä, jotka takaavat pihvin mehukkuuden.

Pihvin sisälämpötila

Kokolihapihvejä paistaessa usein turvaudutaan lämpömittariin, mutta monen mielestä halvat burgerit eivät mittaria tarvitse. Mutta jos haluat kautta linjan maukkaita ja oikein kypsennettyjä burgereita kannattaa mittaria käyttää.

  • Medium miinus: 52-54 astetta, 2-3 minuuttia per puoli
  • Medium: 56-60 astetta, 3-4 minuuttia per puoli
  • Medium plus: 62-70 astetta, 4-5 minuuttia per puoli
  • Kypsä: 70 astetta ja yli, yli 5 minuuttia per puoli

Vältä palloburgerit

Kun teet burgerpihviin pienen kuopan keskelle, tulee pihvistä paistuessaan tasaisen paksu. Jauhelihan sidekudokset kutistuvat kypsennettäessä, jolloin pihvin pohja ja sivut tiukentuvat vyön tavoin ja päällinen vuorostaan laajenee. Jos et halua puoliympyrän mallista pihviä, kannattaa sen keskelle tehdä puolen sentin kuoppa, jolloin päällinen nousee vain reunojen tasolle ja pihvi pysyy tasaisena.

Käytä oikeaa lihaa

Vaikka useissa resepteissä ohjataan käyttämään vain “jauhelihaa”, kannattaa silti miettiä myös edistyneempiä vaihtoehtoja. Eri osat nautaa maistuvat erilaiselta ja niissä on eri määrä rasvaa.

Lapa
Naudan etuselässä sijaitseva lapa sisältää 15–20 prosenttia rasvaa ja se on maultaan täyteläistä ja purilaisena mehukasta ja pehmeää. Siis parasta burgereihin!

Ulkofilee
Kuivaa joskin maukasta. Rasvaprosentti 7–10. Toimii sekoitettuna rasvaisempiin osiin.

Paisti
Rasvatonta ja sitkeää. Paisti on naudan takajalasta ja perästä. Koostumus on karkea ja makua ei ole tarpeeksi. Rasvan määrä vaihtelee 10–20 prosentin välillä.

Jauheliha
Kaupan yleistermi jauheliha saattaa tarkoittaa mitä tahansa osaa naudasta joten koostumuksesta ei voi olla varma. Rasvaprosentin pystyy nykyään päättämään, mutta liian hienoksi jauhaminen tekee pihvistä mössöä ja makuakaan ei pysty takaamaan.

Lue alkuperäinen artikkeli.