Sämpylät

Burgerin rapea kuori

  • Burger kootaan yleisimmin kahden seesamsämpylän väliin. Seesamsämpylä on koostumukseltaan täydellinen, koska se imee kastiketta tai pihvistä irtoavaa maukasta nestettä ilman että se vettyy täysin. Pehmeässä seesamsämpylässä on sopiva pieni sitko ja paahdettuna se on myös täydellisen rapea. Useimmat valmissämpylät Suomessa ovat edelleen perinteisiä seesaminsiemenillä koristeltuja sämpylöitä.

  • Burger-maailman uudempi tulokas, joka on alkanut muodostua standardiksi premium-burgereissa. Briossi on alun perin ranskalaisten leipomoiden tuote, jossa leivän koostumusta muokataan lisäämällä voita ja kananmunaa. Täyteläinen ja pehmeä koostumus sopii täydellisesti hieman laadukkaampien burgereiden pohjaksi. Briossilla voidaan tarkoittaa myös makeaa leivonnaista, mutta burgereista puhuttaessa tarkoitetaan aina briossi-sämpylää eli leiväksi tarkoitetusta briossia.

  • Uusimpana tulokkaana burger-intoilijoiden kielen on vienyt mennessään pretzel-sämpylä, jonka valmistusperiaate on kopioutu perinteisistä saksalaisista pretzel-rinkeleistä. Pretzel-sämpylät keitetään nopeasti ennen uunissa paistamista. Tumman värinsä sämpylät saavat kananmunalla voitelusta sekä taikinassa käytettävistä voista ja tummasta sokerista. Pretzel-sämpylät viimeistellään perinteisesti sormisuolalla.

  • Slider on amerikkalainen termi pienelle voileivälle, joka tarkoittaa usein miniburgeria. Termin käyttö aloitettiin yhdysvaltalaisen White Castle -pikaruokaravintolan toimesta ja sillä viitattiin ravintolan yksinkertaisiin ja pieniin sipulilla täytettyihin hampurilaisiin. Sliderin tapauksessa sämpylä voi olla lähes mikä vain hampurilaisiin sopiva sämpylä, sillä termillä viitataan yksinomaan purilaisen kokoon.

  • Itävallasta peräisin oleva Kaiser-sämpylä on kevyt ja kuohkea vehnäsämpylä, jossa on rapea ja paksu kuori. Kaiser-sämpylät ovat alun perin olleet itävaltalaisilla ja saksalaisilla aamupalakäytössä tai ihan perinteisinä voileipinä, mutta amerikkalaiset ovat laajentaneet niiden käyttöä myös hampurilaisiin.

  • Ramen burger kehitettiin Keizo Shimamaton toimesta New Yorkin Brooklynissä. Siinä perinteinen sämpylä korvataan keitetyillä ja sämpylän muotoon paistetuilla japanilaisilla ramen-nuudeleilla. Nuudeleihin sekoitetaan kananmunaa ja ne jäähdytetään sopivan kokoiseen pyöreään muottiin, jolloin niistä saadaan paistettua pannussa sämpylöitä. Nuudelit paistuvat rapeiksi, mutta imevät paistuessaan huomattavan määrän rasvaa. Alkuperäisiä Keizo Shimamaton ramenburgeria tarjoillaan edelleen Brooklynin Smorgasburgissa.

  • Aasialainen höyrysämpylä eli bao on täydellinen kumppani erilaisten lihojen nauttimiseen. Työläät sämpylät nostatetaan kaksi kertaa ja kypsennetään lopuksi höyryssä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Baon välissä toimivat erityisen hyvin aasialaisittain maustetut ja valmistetut lihat, kuten esimerkiksi char chiu -porsas tai korealainen friteerattu kana. Täyteläinen majoneesi ja kirpeät ja rapeat pikkelöidyt kasvikset täydentävät kokonaisuuden.