Pitmasterin BBQ Briskettiburger

4:lle | Valmistusaika: 1 h + 9-12 h brisketin savustaminen

Barbecue-lihaa saa jo valmiina useammista paikoista, mutta kovimmat tyypit opettelevat hitaan matalalämpösavustamisen itse. Savustusprosessi tekee lihasta mehukasta ja maukkaan savuisaa, mutta vaatii reilusti aikaa. Tosin homma ei vaadi jatkuvaa seuraamista, joten samalla voi heittää vaikka hieman tikkaa, pistäytyä saunassa tai napata kylmän huurteisen. Perinteisen bbq-ruoan kylkeen kuuluu erottamattomasti mehevä mac and cheese. Savustamisen voi hoitaa savustimen sijaan myös pallogrillillä tai voit ostaa valmiiksi savustettua naudanrintaa ja siirtyä miltei heti ruokapöytään.

400 g kypsää savustettua briskettiä
tai
1 pieni naudanrinta
suolaa
mustapippuria

4 briossisämpylää (katso resepti tai valmiita briossisämpylöitä)

Pikkelöity
jalapeno
ja punasipuli

2 jalapenoa
2 punasipulia
½ dl punaviinietikkaa
1 dl sokeria
2 dl vettä

Mac and Cheese

250 g makaronia
75 g voita
1 dl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
½ tl suolaa
2 tl Auran Makea Sinappi
1 tl muskottipähkinää
300 g erilaisia juustoja raastettuna (esimerkiksi cheddar, parmesan, gouda ja emmental)
½–1 dl korppujauhoja

Lisäksi

Auran Paprikamajoneesi

Tee näin

Valmistele amerikkalaistyylinen savustin, jossa savu kiertää, noin 110-asteeseen. Vaihtoehtoisesti sytytä 3–4 brikettiä ison pallogrillin kulmaan ja heitä päälle liotettuja tammilastuja. Mausta naudanrinta reilulla kerroksella suolaa ja mustapippuria. Kun tammilastut alkavat savuttaa ja grilli tai savustin on noin 110 asteessa, nosta brisketti savustimeen tai pallogrillin briketeistä vastakkaiseen kulmaan. Savusta, kunnes brisketin sisälämpötila on reilut 90 astetta. Jos seuraat brisketin kypsymistä lämpömittarilla huomaat, että lämmön nousu hidastuu huomattavasti 65–70 asteen välissä. Voit siinä kohtaa kääräistä brisketin reiluun folioon lämmön nousun nopeuttamiseksi ja jatkaa epäsuoralla lämmöllä kypsentämistä ilman savua joko grillissä tai 110-asteisessa uunissa, kunnes brisketti saavuttaa tavoitelämpötilan.

Lisää koko savustuksen ajan tarvittaessa savustuslastuja ja brikettejä, jotta pallogrilli tai savustin pysyy 110 asteessa. Pidä savustimen lämpötilaa silmällä lämpömittarilla ja tarkista myös brisketin kypsyys lämpömittarin avulla. Brisketin savustaminen vie vähintään 9 tuntia, joten voit halutessasi ostaa valmista savustettua naudanrintaa myös lähimmältä BBQ-toimittajaltasi.

Viipaloi jalapenot ja punasipuli. Kiehauta punaviinietikka, sokeri ja vesi. Kaada kuuma seos kasvisten päälle ja anna marinoitua vähintään tunti.

Keitä makaronit ohjeen mukaan. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kypsennä hetki ja lisää maito pienissä erissä koko ajan vispaten. Keitä noin 10 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Ota pois liedeltä, mausta ja lisää juustoraaste. Sekoita juustokastike ja makaronit, kaada uunivuokaan ja ripottele päälle korppujauhoja. Paista mac and cheese 185-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes korppujauhot ruskistuvat.

Jos briskettiburger ei sisällä tarpeeksi potkua makuusi, kannattaa käden ulottuvilla pitää pullo hot sauce-chilikastiketta. Paahda puolitetut briossisämpylät leikkauspinnoiltaan, nosta väliin brisketin siivuja, päälle Auran Paprikamajoneesia, sekä pikkelöityä punasipulia ja jalapenoa. Nauti BBQ briskettiburger mac and cheesen kera.

Tässä reseptissä käytetyt Auran-tuotteet: