Lammasburger mämmisämpylällä

4:lle | Valmistusaika: 2 h 30 min

Lammasburger on pääsiäisen hitti. Perinteinen pääsiäisen herkku eli lammas, tai tarkemmin sanottuna aina herkullinen karitsa, taipuu hienosti myös burgerin väliin. Mehevä mämmisämpylä tuo mukaan maltaista makua ja feta-aiolilla kruunaat täyteläisen burgerin.

Mämmisämpylä (4 kpl)

125 g mämmiä
¾ dl omenamehua
¼ pss kuivahiivaa
¼ dl öljyä
2 ¼ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 kananmuna 

Rosmariinilyttyperunat

1 kg perunoita (esimerkiksi siikli)
suolaa
pippuria
1 pnt rosmariinia
öljyä 

Feta-aioli

½ pkt (100 g) fetajuustoa
½ prk (n. 140 g) Auran Aioli-majoneesia
2 rkl sitruunan mehua 

Pihvit

600 g karitsan jauhelihaa
1 tl kuivattua rosmariinia
1 valkosipulinkynsi
suolaa
pippuria 

Lisäksi

Auran Paprikamajoneesia
rucolaa 

Tee näin

Valmista ensin mämmisämpylät. Sekoita mämmi ja omenamehu keskenään ja lämmitä seosta n. 20 sekuntia mikrossa tai kunnes se on noin 40-asteinen. Lisää hiiva mämmiseokseen ja anna tekeytyä 5 minuuttia. Lisää öljy, 2 dl jauhoja sekä suola ja vaivaa noin 5 minuuttia. Jos taikina on todella löysää, voit lisätä hieman jauhoja. Laita vaivattu taikina voideltuun kulhoon ja anna kohota noin 45 minuuttia tai kunnes taikina on tuplaantunut. Kumoa taikina kulhosta jauhotetulle tasolle ja pyörittele siitä neljä tasakokoista palloa. Siirrä ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.  Anna kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia tai kunnes pallot ovat jälleen tuplaantuneet. Voitele sämpylät kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin.  

Keitä kuoripäälliset perunat suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kaada vesi pois ja kumoa perunat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Riko perunoiden rakennetta hieman haarukalla, mutta älä murskaa kokonaan. Öljyä perunat huolella ja mausta suolalla, pippurilla sekä hienonnetulla rosmariinilla. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kullanruskeita. 

Murenna feta haarukalla ja sekoita joukkoon Auran Aiolimajoneesi. Mausta sitruunamehulla. 

Mausta karitsan jauheliha rosmariinilla, raastetulla valkosipulinkynnellä, suolalla ja pippurilla. Muotoile massasta neljä pihviä ja paista grillissä tai pannulla n. 4 minuuttia per puoli, kunnes pihvit ovat medium-kypsiä. 

Paahda mämmisämpylä leikkauspinnoiltaan kuumalla pannulla. Voitele sämpylän pohja Auran Paprikamajoneesilla ja lisää päälle paistettu pihvi sekä reilusti rucolaa. Levitä sämpylän kanteen feta-aiolia ja aseta kansi päälle. Tarjoile lammasburger rosmariiniperunoiden kanssa.  

Tässä reseptissä käytetyt Auralaiset