Haukiburger

4:lle | Valmistusaika: 3 h

Herkullinen kalapihvi juureen leivotuissa sämpylöissä. Suomalaisesta järvikalasta saa herkullisen pihvin josta syntyy terveellisen puoleinen haukiburger. Haukea on yleensä saatavilla, mutta voit korvata kalan myös ahvenella tai särjellä. Juuresta valmistetut sämpylät vaativat suurimman työn tässä burgerissa, mutta voit toki oikaista leipomon juureen valmistetuilla sämpylöillä, jolloin saat tekoajasta vähintään kaksi kolmasosaa pois.

Hapanjuurisämpylä

200 g vehnäjauhoja
50 g sämpyläjauhoja
75 g taikinajuurta
1 kananmuna
1 dl maitoa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
40 g voita

Haukipihvit

1 sipuli
öljyä
½ dl korppujauhoja
1 dl kuohukermaa
400 g haukifileetä
1 kananmuna
2 rkl maizenaa
½ sitruunan mehu
1 tl suolaa
mustapippuria
voita

Mummonkurkut

½ kurkku
½ dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1 ½ dl vettä
2 oksaa tilliä

Tillipesto

1 nippu tilliä
1 valkosipulinkynsi
½ sitruunan kuori ja mehu
2 rkl pinjansiemeniä
1 dl oliiviöljyä
suolaa

Lisäksi

500 g uusia perunoita
25 g voita
5 oksaa tilliä
4 salaatinlehteä
2 tomaattia
Auran Tilli-sitruunamajoneesi

Tee näin

Sekoita jauhot ja taikinajuuri yleiskoneella. Sekoita kananmuna, maito, suola ja sokeri ja lisää vähitellen yleiskoneeseen. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia ja lisää huoneenlämpöinen voi. Vaivaa vielä hetki, kunnes taikina on tasaisen kiiltävää ja anna nousta noin tunti lämpimässä paikassa peitettynä. Muotoile 4 sämpylää ja anna nousta tarvittaessa vielä jopa 2–3 tuntia, kunnes sämpylät ovat turvonneet kunnolla. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle halutessasi esimerkiksi kaurahiutaleita, ruisrouhetta, leseitä tai siemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa puoli tuntia.

Hienonna sipuli ja kuullota pehmeäksi öljyssä. Sekoita korppujauhot kuohukermaan ja anna turvota. Jauha haukifileet monitoimikoneen kutterissa hienoksi massaksi. Sekoita joukkoon sipulit, korppujauho-kermaseos, kananmunat, maizena, sitruunamehu, suola ja pippuri. Muotoile massasta neljä pihviä ja paista voissa kullanruskeaksi molemmilta puolita 3-4 minuuttia per puoli.

Valmista mummonkurkut. Leikkaa kurkku viipaleiksi. Kiehauta väkiviinaetikka, sokeri ja vesi. Pilko tillin oksat. Sekoita jäähtyneeseen etikkaliemeen kurkut ja tillit. Anna marinoitua vähintään tunti.

Valmista tillipesto. Hienonna tilli, valkosipulin kynsi, sitruunan kuori ja mehu sekä pinjansiemenet yleiskoneen kutterissa hienoksi massaksi. Lisää hiljalleen valuttamalla oliiviöljy kutterin käydessä. Mausta suolalla.

Keitä uudet perunat kiehuvassa ja suolatussa vedessä kypsiksi, noin 20 minuuttia. Tarjoile voisulan ja tillin kanssa.

Puolita kypsät ja jäähtyneet juurisämpylät ja paahda leikkauspinta. Voitele pohja tillipestolla, nosta päälle hauki, salaattia, viipaloitua tomaattia ja mummonkurkkua. Levitä kannelle Auran Tilli-sitruunamajoneesia ja nosta päällimmäiseksi. Tarjoile haukiburger uusien perunoiden kera.

Tässä reseptissä käytetyt Auran-tuotteet: