Skip to main content

Jucy (tai Juicy) Lucy on burger, joka tuodaan ravintolassa pöytään varoituksen kera ”Älä haukkaa heti, tai se puraisee takaisin”. The Jucy Lucy on kotoisin eteläisestä Minneapolisista, jossa lämpimänä pysyvät vain useisiin kerroksiin kunnolla pakatut asiat – kuten Jucy Lucysssä. Kaksi ohutta pihviä painetaan tiiviisti ison amerikkalaisen juustopallon ympärille ja kun burger kypsennetään, juusto sulaa tahmeaksi ja räjähtää suuhun haukatessa.

On selvää että Jucy Lucy olisi kotoisin Cedar Avenuelta Etelä-Minneapolisista, mutta mistä sieltä, onkin toinen tarina. Raskaansarjan nyrkkeilyottelussa, puolustava sankari olisi Matt’s Bar. Matt’s kertoo burgerin saaneen alkunsa vuonna 1954, kun eräs asiakas asteli sisään ravintolaan ja tilasi kaksi hampurilaispihviä, joiden väliin hän halusi juustoviipaleen. Nimi jäi elämään asiakkaan puraistua burgeria ja todettuaan ”Tämä on todellinen Juicy Lucy”. Ravintola tiputti ”i”-kirjaimen pois, koska ensimmäisessä mainoskyltissä oli kirjoitusvirhe ja asian päätettiin antaa olla.  Matt’s varoittaa, että ”jos maistatte jossain oikein kirjoitettua Lucya, se voi olla häpeämätön huijaus!”

Toisessa kulmassa Jucy Lucyn alkuperästä oteltaessa on 5–8 Club, jonka perustelu nimen keksimiseen on vähintäänkin hämärä. Heidän aikajanallaan on vain merkintä 1950-luvun kohdalla ”The Juicy Lucy, kotoisa sankari syntyi”.

Ravintoloiden sisustuksissa on valtava ero. Matt’s muistuttaa isoisän kellaria puupanelointeineen ja valkoisine jouluvaloineen. Mutta ruoka on toista maata. Matt’sin Jucy Lucy näyttää hyvin yksinkertaiselta ja melkein palaneelta, ja se on osa burgerin hienoutta.  Juustolla täytetyt pihvit ovat täydellisen mehukkaita sisältä ja kun kokonaisuus viimeistellään grillatulla juustolla, on maku taivaallinen. 5–8 club taas on siisti perinteinen kotiruokaravintola, kuten esimerkiksi Friday’s. Juicy Lucy on kooltaan puolet isompi, mutta maku jää laimeaksi. Pihvi on mauton ja juusto ei polta kieltä niin kuin aidossa Jucy Lucy’ssä.

Kisan voittaa on ehdottomasti makuun panostanut Matt’s. Jucy Lucy’n valmistaminen ei ole kokille helppo nakki. Pihvi palaa helposti, sillä juuston pitää sulaa valuvaksi. Pihvistä tulee helposti ylikypsä ja kuiva, mutta juuston määrä tasapainottaa tilannetta. Kaikessa ei pidä aina olla järkeä, kunhan maku on kohdillaan!

Lue alkuperäinen artikkeli.