Skip to main content

Kaikki ovat varmasti törmänneet kuviin McDonald’sin hampurilaisista jotka eivät pitkään säilytettyinäkään ole pilaantuneet. Ensimmäinen kohua nostattanut kuva nousi esiin 2008, kun Karen Hanrahan jakoi otoksen 12 vuotta vanhasta purilaisesta ja väitti sen pysyneen lähes muuttumattomana koska se on ”kemiallista ruokaa” joka ”ei sisällä mitään ravinteita”.

Koe on sittemmin toistettu useita kertoja ja jaettu sosiaalisessa mediassa loputtomasti, jotta voimme syödä valistuneemmin. Koska kyllähän ”kunnon hampurilaisen” kuuluisi homehtua ja tulla ötököiden syömäksi.

Tiede ei kuitenkaan perustu mutu-tuntumaan, vaan pitkällisiin kokeisiin valvotuissa olosuhteissa. Ja näitä kokeita toteuttaessa on tullut selväksi, että McDonald’sin hampurilainen ei pilaannu sillä se kuivuu. Jos pidät purilaisia kuvottavina koska ne eivät pilaannu, voit jättää syömättä myös suolakeksit, kuivalihan, krutongit, pavut ja monet muut kuivaruoka-aineet. Purilaisten pilaantuminen ei liity kemikaaleihin tai ravintoaineiden puutteeseen vaan veteen.

Pikaruokaketjujen hampurilaiset ovat yleensä erityisen ohuita ja pieniä, jolloin pinta-alaa veden haihtumiseen on erityisen paljon. Lisäksi purilainen paistetaan kuumalla paistopinnalla kypsäksi asti, jolloin burgeri menettää paljon nestettä ja pääsee näin kuivumaan ennen pilaantumista. Lisäksi purilaiset valmistetaan mahdollisimman steriileissä olosuhteissa ja bakteereja tappavissa lämpötiloissa, jolloin pilaantumista edistäviä bakteereja on niiden pinnalla valmiiksi hyvin vähän.

Kun kotona valmistaa hampurilaisen joka on saman kokoinen ja muotoinen kuin pieni pikaruokahampurilainen, vaikuttaa aika siihen aivan samalla tavalla. Isommat McDonald’s hampurilaiset pilaantuvat siinä missä muutkin, samoin pieni mäkkärin burgeri jos sen sulkee esimerkiksi muovipussiin jossa kosteus ei pääse haihtumaan.

Vaikkei pikaruoka terveellistä olekaan, syy siihen löytyy jostain muualta kuin burgerin pilaantumattomuudesta.

Lue alkuperäinen artikkeli.