Jouluburger

4:lle | Valmistusaika: 20 min + 2 h jos teet sämpylän itse

Joulupöydästä yli jääneistä herkuista syntyy helposti myös purilainen. Jouluburgerin sämpylään voit soseuttaa ylijääneet punajuurilaatikot tai voit toki käyttää myös valmista sämpylää tai ylijäänyttä joululimppua. Punasipulihilloketta ja kotijuustoa löytyy monista joulupöydistä, eikä niitä näin ollen tarvitse erikseen valmistaa burgeria varten. Ja ylijäänyttä kinkkuahan on Suomessa perinteistä syödä vähintään viikko joulun jälkeen, joten mikset koittaisi sitä myös burgerissa?

Punajuurisämpylät (4 kpl)

1½ dl punajuurimehua
75 g punajuurisosetta tai soseutettua punajuurilaatikkoa
¼ pss kuivahiivaa
¼ dl sulatettua voita
¼ tl suolaa
4¼ dl vehnäjauhoja 

Punasipulihilloke

2 keskikokoista punasipulia
½ dl vettä
½ dl ruokosokeria
½ dl punaviinietikkaa
1 tähtianis 

Lisäksi

250 g kotijuustoa
4 paksua siivua kinkkua
1 rkl voita
Auran Väkevää sinappia
rucolaa
Auran Aioli-majoneesia 

Tee näin

Sekoita punajuurimehu ja soseutettu punajuurilaatikko tai punajuurisose keskenään. Lämmitä seos mikrossa noin 40-asteiseksi ja lisää joukkoon hiiva. Anna hiivan liueta noin 5 minuuttia. Laita punajuurimassa yleiskoneeseen, lisää voi sekä suola ja laita kone käyntiin puolelle teholle. Lisää jauhot koneen käydessä, pienissä erissä ja vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. Kumoa valmis taikina jauhotetulle tasolle ja muotoile symmetriseksi palloksi leipurinlastaa apuna käyttäen. Siirrä taikinapallo kulhoon kohoamaan noin 45 minuutiksi tai kunnes taikina on tuplaantunut. Kumoa taikina jauhotetulle tasolle ja muotoile siitä neljä tasakokoista palloa. Aseta pallot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna kohota toiset 45 minuuttia tai kunnes koko on tuplaantunut. Paista sämpylöitä 185-asteisessa uunissa 20 minuuttia.  

Leikkaa punasipulit pieniksi kuutioiksi. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin puoli tuntia. Lisää hieman vettä, mikäli hillokkeesta haihtuu valtaosa nesteestä keiton aikana. Nouki lopuksi tähtianis pois hillokkeen seasta. 

Leikkaa kotijuusto neljäksi kiekoksi. Leikkaa joulukinkusta haluamasi paksuisia siivuja ja paista niitä molemmin puolin pannulla pienessä määrässä voita, kunnes ne saavat kauniin kultaisen värin. 

Lämmitä sämpylät leikkauspinnoiltaan pannulla ja aloita kokoaminen. Laita sämpylän pohjalle punasipulihilloketta ja paistettua kinkkua. Sivele kinkulle Auran Väkevää sinappia ja lisää päälle rucolaa, siivu kotijuustoa ja Auran Aioli-majoneesilla voideltu sämpylän kansi. 

Tässä reseptissä käytetyt Auralaiset