Skip to main content

Jos haluat parempia hampurilaisia tai lihapullia, kannattaa alkaa jauhamaan jauheliha niitä varten itse. Saat huomattavan parannuksen makuun ja laatuun pienemmällä vaivalla kuin uskoisitkaan. Et tarvitse teurastajan taitoja tai vanhaa käsikäyttöistä lihamyllyä saadaksi aikaiseksi jauhelihaa. Ja mitä itse tehty jauheliha syö ajassa se antaa takaisin koostumuksessa ja maussa. Teetpä sitten ilmavia ja kevyitä lihapullia tai hampurilaisia jotka maistuvat oikealta pihviltä.

Lihan lisäksi saat itse päättää tarkalleen mitä raaka-aineita pihveissäsi käytä. Ei vanhentuneita lihanrippeitä tai melkein pelkkiä jänteitä tai kalvoja. Lisäksi kotona jauhaminen vähentää kolibakteeririskiä huomattavasti, aloitatpa sitten paikallisen tuottajan tai lihakauppiaan lihalla tai marketista ostetuilla kokonaisilla lihanpaloilla.

Näin jauhat itse lihasi

1. Valitse haluamasi proteiini

Kun jauhat lihan burgereihisi itse, voit päättää mitä osaa naudasta käytät. Voit kokeilla erilaisia variaatioita rasvan määrässä ja maussa käyttämällä esimerkiksi short ribiä tai etuselkää. Lisäksi voit kokeilla jauhaa jauhelihaa esimerkiksi kanan reisilihasta, possunkinkusta, lohesta tai tonnikalasta. Ja voit lisätä mausteita mukaan jo jauhamisvaiheessa, olkoon ne sitten valkosipulia ja ruohosipulia kananjauhelihapyöryköihin, persiljaa ja kapriksia lohiburgereihin tai possua ja omenoita makkaraa varten.

2. Jäähdytä liha

Jäähdytä aina liha ja lihamylly ennen käyttöä jolloin saat lihan jauhettua tasaisesti. Leikkaa liha reilun parin sentin kuutioiksi ja aseta yhteen kerrokseen esimerkiksi uunipellille ja aseta pakkaseen niin että liha jähmettyy muttei jäädy, noin 15 minuuttia. Tee sama myös lihamyllyn jauhamiseen käytetyille osille.

3. Valitse työkalusi

Yleiskone

Yleiskoneen lisäosa lihanjauhamiseen toimii yleensä kaikkein parhaiten. Sen avulla tekstuuri ja koostumus ovat samanlaisia joka kerta ja se toimii lähes kaikilla proteiineilla. Kokoa lihamylly ensin karkeimmalla jäähdytetyllä terällä varustettuna ja aseta kulho johon keräät lihat isomman jäähdytetyn kulhon päälle. Mausta jäähdytetyt lihakuutiot jos teet esimerkiksi makkaraa ja aja sitten myllyn läpi keskinopeudella ja tasaisena virtana.

Monitoimikone

Monitoimikoneen kutterilla et saa samaa tasaista tekstuuria kuin lihamyllyllä, mutta kun tajuat lopettaa lihan jauhamisen ajoissa jää niihin purutuntumaa, eikä liha muutu täysin mössöksi. Joten hienonna varovasti. Kasaa monitoimikone jäähdytetyn terän kanssa, mausta lihakuutiot jos haluat esimaustetun massan ja silppua kutterilla pienissä erissä. Hienonna lihoja maksimissaan 20 sykäystä ja pyyhi välillä isommat palat reunoilta, näin lihasta ei tule sileää massaa.

Lue alkuperäinen artikkeli.